Merenje bebe

 
Merenje bebe

Svako novorodjenče se po rodjenju detaljno pregleda. Posle prvog merenja, novorodjenče se u porodilištu redovno meri, svakog dana približno u isto vreme. 

Težinu novorodjenčeta obično meri babica u porodilištu, a kasnije  patronažna sestra kao  i pedijatar na prvom pregledu.

Normalna težina novorodjenčeta je izmedju 2500g do 4500g. Merenja obično pokazuju pad težine u prvim danima. Prosečno,  u prvih tri do četiri dana beba izgubi 10%  porodjajne težine.

Dva su razloga za to:

1. Kada se dete rodi, njegovu masu  čini velika količina vode. Tu vodu novorodjenče izluči uriniranjem u prvih par dana.

2. Laktacija se ne uspostavlja istog trenutka po dolasku bebe na svet. U prvim danima stvara se kolostrum. Kolostrum je prvo mleko koje je bogat izvor zaštitnih tvari, medju kojima su najvažniji imuni i faktori rasta, vitamini, minerali i aminokiseline. Kolostrum je neprocenjiv za novorodjenče jer ga štiti od infekcija koje mu prete iz novog okruženja, ali nema nutritivnu vrednost.

Pravo mamino mleko sa svojim sastavom koji omogućava rast i razvoj odojčeta nastaje približno četvrtog dana po porodjaju i tada težina novorodjenčeta obično počinje da raste. Uobičajeno je da odojčad dobijaju na težini od 15 do 30 grama na dan.  Bebe koje puno spavaju kao i one rodjene sa većom težinom mogu u početku da dobijaju i manje.

Mlade mame podsvesno pri prvom podoju brinu imaju li dovoljno mleka kao i da  li novorodjenče lepo napreduje.  Posebno se ta briga javlja ukoliko je beba prevremeno rodjena, ili ukoliko je porodjaj bio težak kao i u situacijama kada je beba spavalica i često preskače obroke. 
U prvim danima porodilji pomažu sestre u porodilištu, a po dolasku kući i patronažne sestre.
Patronažna sestra  prilikom  obilazaka  meri bebu na vagici posebno predvidjenoj za merenje beba.
Kada prestanu posete patronažne sestre, mama ostaje sama sa brojnim brigama i nedoumicama. Sigurnost u tim danima roditeljima pruža komfor merenja bebe u kućnim uslovima.

Vaga za merenje bebe  može da se kupi ali lako može i da se iznajmi.  Na taj način roditelji mogu da dodju  do kvalitetnog uredjaja sa kojim kasnije nemaju dilemu šta da rade.
Iznajmljivanje  vage za merenje bebe se preporučuje svim mamama jer je težina bebe u prvim danima važan podatak,  koji nam govori da li sa dojenjem ili hranjejem na flašicu beba dobija dovoljno za rast i razvoj. 

Svakodnevno merenje bebe je veoma korisno iako nije jedini pokazatelj  bebinog napredovanja. O pravilnom razvoju bebe nam govore i drugi pokazatelji a njih najbolje mogu da procene patronažna sestra i pedijatar. Kada se mama odluči da redovno meri težinu odojčeta preporučljivo je da vrednosti zapisuje u tabelu rasta a zapisane vrednosti će proceniti pedijatar na narednoj kontroli bebe.

Autor: Tim Nege bebe ( Nega bebe)
Nema proizvoda u ovoj kategoriji.